Pages

Monday, September 27, 2010

NATIONAL GEOGRAPHIC MELAYU.


Tahun 199o-an

Bapak gua zaman ni memang tengah fanatik dengan cerita binatang..Selamat pagi malaysia dengan Buletin utama semua bapak gua tolak tepi..Gua sebagai jeneral bapak gua pun ikut "hi" sekali dengan dia..Pantang ada national geographic terus gua dengan bapak gua duduk depan tv siap dengan buku catatan..



Tiap tiap minggu cerita pasal lain lain binatang..Gajah,singa,beruk,cengkerik,ikan puyu,cicak tokek semua gua layan..Biasanya lepas habis cerita gua akan tanya bapak gua beberapa soalan yang gua rasa gua tak dapat tangkap masa menonton..Bapak gua kadang kadang bagi jawapan boleh tahan gugle jugak gua tengok.



Minggu tu cerita pasal gajah..Habis siaran gua mula kemuka soalan kat bapak gua.


Gua-> ayah,gajah ngan harimau bintang sapa lagi kuat?

Bapak gua jawab sekali napas

"Gajah ni dia punya speed tak berapa nak pergi,tapi kalau dia duduk atas harimau bintang boleh barai rimau terkeluar taik."

Gua-> owh..

**

gua dapat jawapan yang memuaskan..



Minggu seterusnya cerita pasal beruang pulak..alhamdulillah gua faham secara solid dan tak ada apa nak tanya..

**

Minggu sekali lagi cerita pasal ikan jerung..

**

Gua mula kucar kacir..Gua belum study lagi hal ikan jerung..Gua nak tau jugak dia duduk kat gua mana,beranak ka bertelur,vetebrata ka tak vetebrata,fotosentisis ka fotogenik..Gua kena ambik tau jugak semua tu..

settle menonton terus gua claim soalan kat bapak..

Gua->..ayah,ikan jerung dengan harimau bintang sapa lagi kuat?

Bapak->..uuiii..ikan jerung mana boleh lawan dengan harimau bintang..ikan jerung tu pendekar laut,mana boleh senang senang naik darat..

Gua->..gua "owh" lagi sekali..



p/s: apasal gua masa kecik bengap melampau lampau ah.

10 comments:

Saiful Bahari said...

ikan jerung mmg fotogenik.hahaha

echah mashuri said...

huhuh...tp alsn ayh ko mantap!

Lya Colours said...

hahaha
ade ek pendekar laut

::cdot the dot:: said...

eh?? bkn kecik jek lu bengap..

dah beso ni pun lu lg bengap!!

ana said...

hahaha...memang geliga otak bapa tu!

encHIx laNDax said...

tapii.....kura-kura dan harimau bintang...sapa lagi kuat?

CERITA LEBAT said...

eychah..mantop..

lya..tu nama karekter tuh.

cdot..lu nk kene tumbuk tak..


ana.hahha

landax..gua lagi kuat.

Linglung said...

lu tak bengap, roh lu yg bengap...kah kah kah!

nur said...

ikan apa yg boleh bercakap?

wayne rooney injured?

CERITA LEBAT said...

linglung..dush3..jahat.

nur..ikan kaloi.