Pages

Wednesday, July 28, 2010

PeRkHiDmAtAn BaS pAliNg JaNtAn DiDuNiA



2003
-tengah hari,tengah rembang, tengah panas dunia,
-syarikat bas berenti berenti patt hup masjid tanah-bandar melaka.

gua jalan balik sekolah macam orang gila tengah kebulur gila.songkok gua tanjakkan keatas sikit sampai nampak ubun ubun.trend pakai songkok macam tu memang tengah menular selaras norma komuniti sekolah menengah.kalau dalam kelas pulak trend simpan songkok bawah meja memang "looking good" habis, disusuli dengan trend kena pelempang dengan ustaz sebab tak pakai songkok adalah ending yang tak berapa hero bagi budak budak tingkatan dua..

ahh gua bukan nak cerita pasal songkok..


gua kena cepat balik sebab gua tengah lapar nak mentekedarah.perut gua pulak buat liveconcert sambil darah naik ke kepala bukak cerita nasik lauk ayam masak toyu dengan milo gua simpan dalam peti ais pagi tadi.


sampai saja bus stop gua tunggu bas macam biasa..tengah panas terik dengan bas yang tak ada disiplin digandingkan pulak dengan perut gua yang dok berzapin,memang kompilasi terhebat untuk gua tomoih ke depan bila bila masa saja.

*

*
gua naik bas ikut pintu tengah sambil mata melilau cari seat belakang yang masih teruna. Pada hemat gua mak budak saja naik ikut pintu depan..gua duduk belakang brader pakai baju undertaker..kiri kanan gua budak sekolah sungai udang..2 2 baju masuk dalam tapi duduk seat belakang..nak nampak brader2 tapi tak real langsung..


brader pakai baju undertaker tadi tiba-tiba turning kepala tengok gua..muka ganaz gila,parut jerawat merata rata.tapi gua langsung tak goyang. apahal budak ni,nak ajak gua lawan makan nasi ka...habis saja gua berhalusinasi terus dia sound gua serta merta.

brader undertaker=>woi budak,lu ada 50 sen tak?

gua=> tak de..gua jawab rileks macam dean dalam cerita supernatural.

brader undertaker=>lu cakap betul betul,kalau gua jumpa habis lu gua tapau..

gua=> iye takde,..kali ni keadaan lebih serius tapi masih dalam kawalan.

brader undertaker seluk kocek seluar gua,kiri kanan..-tak ada.
dia seluk pulak poket baju sekolah gua sampai nak rabak..pun tak ada..gua nampak dia dah mula gelabah..dia pandang tepat mata gua..

dia tarik songkok gua,dari celah songkok dia tarik 1 ringgit malaysia...
ahh sudah..

brader undertaker=>ni apa?

gua=>..err..lu cakap lu nak 50 sen,mana gua ada.

*


*

*

*

hari tu gua belajar 2 perkara,

seronok gila kena pelempang tangan kiri dari seorang brader.
nyaman sangat kena maki dengan drebar bas sebab tak bayar tambang.

hari gua rosak teruk!







4 comments:

hentakbelipat said...

pehh hanjeng betul brader tuh..patut kau sedas dahi die gn tapak kasut kaler putih lu

Siti Nur Aminah said...

ko kn kawn bek ngn konduktor..nnti bole nek bus separuh free atau pn separuh rege

ct odah said...

eh ini tmpat wa men guli ni...bas patt hupp di ati...ngeh3

Anonymous said...

[url=http://monclerfemmefr.org/]doudoune moncler[/url] aucgx [url=http://burberryfemmefr.org/]burberry[/url] eimao [url=http://burberryfemmefr.org/]burberry[/url] pksrs [url=http://chaussureslouboutinfr.com/]louboutin chaussures[/url] rlajb